Pszichiátriai hozzátartozó önsegítő csoport

Pszichiátriai hozzátartozó önsegítő csoport

A pszichiátriai hozzátartozók általában egyedül érzik magukat a problémájukkal, hiszen a társadalom, kultúra és média azt sejteti és érezteti velük, hogy a kiteljesedett életvitelbe sehogy sem passzol bele az, hogy pszichés beteggel éljék az életüket.

Ezen képesek segíteni a pszichiátriai hozzátartozók önsegítő csoportjai.

Mire jó egy hozzátartozói önsegítő csoport?

Pszichés, pszichiátriai betegeknek ma több lehetőségük van segítséget felkutatni, mint a hozzátartozóknak. Sok esetben a hozzátartozónak sem energiája, sem ideje nem jut arra, hogy a családtagja segítésén, ápolásán felül önmaga lelki egyensúlyával is foglalkozzon, amire sokszor ráerősít az “egyedül vagyok” és a “csak velem történik meg ez az egész” érzése. Pedig van arra lehetőség, és esély, hogy a kialakult helyzetet és problémát más szemszögből vizsgáljuk, és kihozzunk belőle valami sokkal jobbat, mint amit a fentiek sugallnak. Ehhez nyújtanak kiváló lehetőséget a hozzátartozói önsegítő csoportok, aminek létrehozását magunk is kezdeményezhetjük (mint ahogyan tettem én is 2012-ben) például a helyi közösségi pszichiátriai ellátás keretein belül, vagy egy helyi alapítványnál.

Kik vesznek részt pszichiátriai hozzátartozó önsegítő csoportban?

Azok a hozzátartozók, akik pszichés vagy pszichiátriai betegséggel küzdő családtaggal élnek, vagy nem egy háztartásban, de szoros családi kötelék fűzi össze őket.

Mi zajlik egy pszichiátriai hozzátartozó önsegítő csoportban?

Általában van egy jól meghatározott irányvonal, ami mentén a havi 1 vagy kétheti találkozók zajlanak. Ez az irány lehet például a pszichés, pszichiátriai betegségekről tartott előadás sorozat hozzátartozói szemszögből, vagy szólhat arról, hogy minden alkalommal egy olyan témát járunk körül, ami a hivatalos ügyek intézéséhez, tájékozódáshoz, támogatási és egyéb lehetőségekhez kapcsolódik, de lehet úgy is dönteni, hogy az önsegítő csoport alkalmai során a hozzátartozók a beteggel és önmagukkal kapcsolatos saját érzelmi-lelki problémáikat beszélik meg és át.

Mi zajlik egy pszichiátriai hozzátartozó önsegítő csoportban?

Jelenleg is működő önsegítő csoportok, ahol szeretettel várják az újonnan érkező tagokat is:

Székesfehérváron – Egyensúlyunkért Alapítvány

 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

három × három =